L ♥ I's Stories: Mata Asyik Berkedip ?? Dah kenapa ?? ><""

Mata Asyik Berkedip ?? Dah kenapa ?? ><""

/
1 Comments
September 02, 2015
ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥
Selamat malam semua .. dah mandi ??? dah mkn ? belom ngantok kan ? so  , meh la baca entri skejap ye . (ceyyy dah bley guna pelat keyel . haha)

pernah alami situasi mcm tjuk entri iols tu ? PERNAH ?? TAK PERNAH ?
Lately , iols punya mata rajin berkedip secara auto .. ntah kenapa .. iols pon xtaw .. kalo mnurut nenek moyang .. tnda kita nk mnangis .. hmm btoi ka ?? mntak simpang .. takmau laaa .. since iols nie gadis generasi Y .. iols pilih untuk mencari informasi fakta instead of this kind of kepercayaan .. sometimes , bnda nie btoi jadik .. but , iols  anggap kebetulan saja kot . hehehe .. okay laa .. back to our topic okay ..

mata berkedip nie jugak well known as EYE TWITCHING ..

EYE TWITCHING atau mata berkedip nie blaku pada otot muka / mata .. sama ada bawh atau atas kelopak mata .. but , oftenly bawah mata laa (sumber google) .

PUNCA - PUNCA BERLAKUNYA EYE TWITCHING .

1. STRESS
- uols dsarankan utk kurangkan stress / tekanan .. kalau taknak berlaku nya EYE TWITCHING nie kat uols .. sngt x selesa taw. heheh

2. TERLALU PENAT
-xckup tdur merupakan salah satu faktor tjadinya EYE TWITCHING nie taw .so, uols dgalakkan tdur secukup nya yaaa .. brapa jam ?? hehehe .. sila gugel . kalo xsalah kita dewasa 8 jam kot . =P

3. KETEGANGAN MATA
- apa bnda nie ? okay nak dpendekkan . mata kita nie akn bekerja dengan lebih  kuat dlm keadaan tertekan .. jadi  , situasi ini akn mnyebabkan EYE TWITCHING .. besides . uols  yg bkerja dok hadap komputer lama2 tu pon mrupakan sala satu punca EYE TWITCHING .. uols  dsarankan .. memakai kacamata khusus  utk pguna komputer . (alamak .. nk kena buat satu nie . huhuhuh)

antara punca2 lain adalah seperti :-
  • kafein & alkohol
  • kekeringan mata
  • alergi
 dlm entri nie iols ceritakan secara ringkas ja .. kalo nak tahu dengan lebih lanjut .. KLIK LINK INI 

dekat situ ada byk lagi huraian dia .. siap  dengan mitos lagi hehehe .

kenapa iols berminat  nak update entri nie ?? kan tdi dah cakap .. lately nie mata iols asyik berkedip jaa . iols kalau ada apa2 persoalan .. iols akn rujuk Mr Google ja .. sbb xsempat nk baca buku .. hehehe (alasan) .. 

well , ckup sekadar di sini saja .. hari pon  dah lwat.. iols takmau EYE TWITCHING nie mganggu hari2 iols .. so , kna tdur dengan secukup nya .. ^_^ . ♥

p/s: xdak gmbar kan dlm entri nie ? meh nk blnja satu .. 


see ya in the next entri .. assalammualaikum ♥ ♥ ♥





You may also like

1 comment:

  1. smeoga cpt sembuh akak ...

    #jemput ke blog buruk saya yee nanti. peaceee :)

    ReplyDelete

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^