L ♥ I's Stories: TYPO

COPY

TYPO

/
11 Comments
January 27, 2016
ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Okay di malam yang dingin ini Yana nak up satu entri bertajuk "TYPO" . Sejujurnya lah kan , sapa kat sini yang tak pernah langsung typo ?? Tipu lah kan kalo tak pernah , even orang yang cermat pon akan typo . Hehe . ^_^


Haha . " keep calm and love typo ! " Orang tua tua selalu kata , kita tak boleh benci sesuatu tu , sebab kita akann sayang dia nanti . So , Yana sangat  sukaaa dengan typo nie . (dengan harapan typo boleh pergi jauh jauh daripada hidup Yana)
Kita often said , typo adakah kita tahu apa itu typo ? Okay , kat sini Yana share the best definition of typo .

a ​small ​mistake in a ​text made when it was ​typed or ​printed "

Atau dalam bahasa melayu :

Typo adalah singkatan dari Typhographical Error. Istilah yang digunakan untuk menyatakan "kesalahan penulisan"

Haa . nie lah definisi typo .Kenapa tiba tiba Yana update pasai typo ? Huhu . Panjang cerita dia , nanti nanti lah Yana story mory ye . 

Typo nie selalu terjadi bila uols taip laju laju . Lepas taip uols tak check dah , main send ja . Jangan terkejut kalau Yana cakap , daripada typo yang kecil tu , boleh cause a big issue / problem . Kadang kadang kita tak tahu orang yang receive mesej kita tu , emosi dia time tu macam mana . Mana tahu , nasib tak baik time kita send mesej tu emosi dia tak stabil , kita plak ter typo . 

Okay , for example :-
i) Oii mat , Bab1 ang wat macam mana ?
Situasi dekat sini , dia nak tanya mat bab 1 (bab satu) ang buat macam mana ?
Nak dijadikan cerita , mat tu baca bab 1 (bab satu) as babi sorry if my word agak kasar , Yana just nak bagi crystal clear situation , and nak bagi senang nampak betapa typo tu memainkan peranan , even a single word kita silap , dia dah boleh bawak maksud lain .

CARA CARA MENGATASI TYPO

  • taip dengan kadar kelajuan yang sesuai
  • selepas taip disarankan anda semak dahulu sebelum hantar
  • kalau anda menggunakan keyboard yang ada auto suggestion tu , sila matikan sebab tu merupakan salah satu faktor menyumbangkan kepada berlakunya typo (tapi Yana dah matikan , typo still ada )
  • last but not least , sebaik baiknya , elakkan penggunaan shortform 
Okay , sekian sahaja perkongsian Yana mengenai typo malam nie .

Akhir kata daripada Yana






You may also like

11 comments:

  1. Tenangkan diri sebelum menaip, jangan kalut. Insha Allah tak typo lagi...

    ReplyDelete
  2. Haha.. Adeh kekadang taip laju nau. Annoying gak typo ni, Tadi baru typo. Nak taip "Sila sila" terjadi "Sila sial" adehh nasib baik kawan, klu stranger dok tau la cana. =P

    ReplyDelete
  3. hehe . zumal , in shaa allah yana cuba in the next typing =)

    ReplyDelete
  4. aina yazid , taw xpa . mmg annoyinng gila , haha . kadang2 masa nak betolkan pon typo lagi .. issshhh

    ReplyDelete
  5. Hehe.. Selalu sgt jadi :P

    ReplyDelete
  6. siap ada tips lagi..huhu..yana yang typooo

    ReplyDelete
  7. Yien , hahaha . kannn .. yana tiap2 hari typo , mmg xbley elak laa ^_^

    ReplyDelete
  8. farah . hahaha shhh .. nk kena pi menuntut ilmu tak typo nie =)

    ReplyDelete
  9. Biasanya lepas typo cepat-cepat betulkan dengan * (perkataan yang sebenar) Tapi jarang juga la typo hahaha.. (Kak Yana jgn stress baca komen ini) Last but not least, typo itu seni :D

    ReplyDelete
  10. Hahah . Tak stress la Yun Sing . Btw , tq for your advice , kak yana akan praktikkan in future ^_^

    ReplyDelete
  11. siap buat entri hehehe....typo memang tak dapat dielakkan....

    ReplyDelete

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^