L ♥ I's Stories: DILEMMA ANTARA CITA , CINTA & KELUARGA

COPY

DILEMMA ANTARA CITA , CINTA & KELUARGA

/
10 Comments
March 07, 2016

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hmm . Dilemma apa pula ya Cik Ladyana nie kan ? Hehe . Baru-baru nie kawan baik Yana ada whatsapp Yana mengenai kekosongan jawatan dekat  Rayani Air . Dia tahu Yana memang teringin nak jadi Flight Attendance . Cita-cita  nie Yana simpan sejak Yana di bangku sekolah lagi . Pertama kalinya Yana memilih untuk menjadi cikgu . Akan tetapi , Yana tukar atas sebab Yana tengok tugas mendidik bukanlah satu kerjaya yang senang . Pekerjaan ini memerlukan tahap kesabaran yang sangat tinggi , intellectual beyond everything . Telah Yana suarakan mengenai cita-cita Yana nie berkali-kali dekat parents Yana . Mereka seakan-akan tidak akan pernah mengizinkan Yana untuk menjadi 1 of Filght Attendance sejak kejadian yang menimpa MH370 dan MH17 .

DILEMMA ANTARA CITA , CINTA & KELUARGA



di·lem·ma

noun
  1. a situation in which a difficult choice has to be made between two or more alternatives, especially equally undesirable ones.

CITA - CITA


Sesungguhnya Yana tak pernah langsung mengimpikan pekerjaan Yana yang sekarang nie . Kalau ya pun Yana nak bekerja dalam ofis , bukan dengan situasi yang macam nie . Kadang-kadang bila Yana bersendirian , seringkali Yana bertanya kepada diri sendiri "sampai bila aku nak mcam nie?" ,"bila aku nak improve life aku ?" Sampai sekarang persoalannya belum temui jawapan yang pasti .  Yana harap sangat suatu hari nanti , sekiranya diizinkan , nak juga Yana capai cita-cita nie . Kalau dah tidak ditakdirkan , Yana terpaksalah kuburkan sahaja cita-cita Yana tu . 


in shaa allah ada rezeki dapatlah sarungkan baju nie , dan jadi 1 of RAYANI AIR CREW ^_^ 
semoga dilembutkan hati umi =)

CINTA



Ini satu hal lagi yang sering menggangu fikiran Yana . Sebenarnya dan sejujurnya Yana don't really care about this . Bagi Yana kalau ada Yana terima saja , kalau tak ada Yana masih akan teruskan hidup seperti biasa . Tetapi , kenapa orang sekeliling asyik bertanyakan soal ini . Padahal , mereka pun tahu bahawa JODOH itu rahsia Dia . Sampai mati jawapan tu tak ada dengan Yana , dengan siapa Yana bakal berkahwin , bila , dan bagaimana ? Tolonglah berhenti bertanyakan soal nie kepada sesiapa pun . Siapa kami untuk menjawab persoalan itu . Apa hak anda untuk bertanya demikian rupa ? Hm , tengok kan Yana dah emo bila cakap pasal nie .


Last but not least ,

KELUARGA


''

Bila Yana cakap mengenai keluarga bukanlah bermaksud Yana ada masalah dengan keluarga Yana . Tetapi , ini berkaitan dengan isu cita-cita tadi . Yana tak faham kenapa bbegitu sukar mereka nak bagi Yana capai apa yang Yana nak . Mungkin atas alasan mereka sayangkan Yana , mereka tak mahu berjauhan dengan Yana , if anything happen , mereka nak Yana berada di depan mata mereka . Satu-satunya alasan umi tak membenarkan Yana jadi stewardess , sebab takut  kapal terbang terhempas , then died . Yana akan cakap , umi even Yana tak jadi pramugari pun suatu hari nanti Yana akan mati , cuma cara dan masa yang berbeza . Terus umi tarik muka , okay Yana stop di situ . Yana pun berhenti mempersoalkan hal ini kepada umi . Bagi Yana , Yana cuma akan follow  the flow , apa  yang nak jadi selepas nie , Yana akan ikut sahaja . ana yakin Dia lebih tahu  apa  yang terbaik buat Yana .


Apa yang pasti , Yana akan teruskan menulis , berkongsi pengalaman hidup , pandangan peribadi Yana dan ilmu yang berkenaan . Kadang - kadang blog Yana mungkin tak ter update dalam satu jangka masa yang agak lama . Ini bukan bermaksud , Yana dah quit from blogger dan memilih untuk berhenti menulis . Cuma Yana mencari masa dan topik yang sesuai untuk dikongsi . Terima kasih pada anda yang sudi meluangkan masa untuk membaca coretan hati Yana . Sayang awak semua ♥





You may also like

10 comments:

  1. doa byk2 sis yana moga dilembutkan hati parents...kdg2 cita2 tersekat sebab kita tak jaga parent elok2.. mungkin ni time sis yana perlu jaga parent dan mngkin lps ni time sis yana capai cita2 plak..insyallah..

    Allah lebih tahu mana yg terbaik! keep smile keep doa..

    ReplyDelete
  2. btol tu yana.berdoa dan terus berusaha. mybe parents kurg fhm lg dan mereka ada alasan trsndiri tapi yaan jgn puts asa ya.

    bab jodoh tu, biasa dh, yui pun sama mcm yana. huahua.

    ReplyDelete
  3. moga dipermudahkan urusan Yana.. :)

    ReplyDelete
  4. @Husna Rahman terima kasih banyak2 husna for that motivated nasihat . sis yana pon rasa macam tu , He knows better . In shaa allh I will keep praying . tapi kalo xdapat jugak , mngkin rezeki sis yana kat tempat lain kan ^_^

    ReplyDelete
  5. @nuyui a.k.a miss YUI aah yui , yana pon rasa macam tu jugak . depa ada alasan depa tu , cuma takmau bg yana taw , bab jodoh tu mmg sangat stress .. hahahaa

    ReplyDelete
  6. @kisah earty trima kasih kisah earty , in shaa allah . aminnn ^_^

    ReplyDelete
  7. Kekadang apa yang kita citakan tak semestinya terbaik buat kita. Mungkin Allah akan beri lebih baik dari tu. Teruskanlah berdoa k

    ReplyDelete
  8. doa senjata kita.. doalah utk dapat petunjuk yang lebih baik..

    ReplyDelete
  9. @Tasha Aqisha in shaa allah yana akan teruskan berdoa , terima kasih tasha ^_^

    ReplyDelete
  10. @Dunia Zumal itulah zumal , in shaa allah yana akan keep praying . trima kasih atas nasihat tu ^_^

    ReplyDelete

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^