L ♥ I's Stories: REVIEW : OVERSTEPPED CAFE , SUNGAI PETANI , KEDAH .

COPY

REVIEW : OVERSTEPPED CAFE , SUNGAI PETANI , KEDAH .

/
23 Comments
April 13, 2016

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

" people who love to eat are always the best people "

REVIEW : OVERSTEPPED CAFE , SUNGAI PETANI , KEDAH .



(gambar credit to www.yanieyusuf.com

Okay , hari nie Yana nak cerita mengenai cafe ala-ala hipster yang agak unik bagi Yana . Sekarang kan trending semua nak ke cafe yang ala-ala hipster tu . Tak semua orang memilih cafe yang macam nie , sesetengah tu mamak tepi jalan pon dah takdak hal . Hari nie Yana bukan nak menulis bab kedai mamak . Jom kita fokus dekat OVERSTEPPED CAFE .


Overstepped Cafe nie , terletak di Sungai Petani ,Sebenarnya tak susah mana pun nak cari cafe nie , dengan adanya khidmat waze pasti anda boleh sampai tanpa sesat . Okay sesampainya kami ke cafe nie pada 10 April yang lepas , kami disambut dengan mesra oleh pengurus dan krew-krew dekat Overstepped Cafe nie .. Oh ya , sebelum Yana lupa , cafe nie terletak pada tingkat atas ya . Bawah tu kedai makanan cina . Hehehe . Okay , berbalik kepada layanan tu , pengurus cafe nie ada suggest beberapa menu kepada kami . Memandangkan tu kali pertama kami sampai ke cafe tu . Jadi ,  agak blur menu mana yang patut kami cuba .


Dekorasi cafe nie agak menarik perhatian Yana , selalunya kalau kita ke cafe hipster nie dekorasi dia macam comel-comel atau ala-ala vintage  kan ??  Okay cafe nie memang unik . Pernah terfikir nak buat dekorasi macam tu ?? Hee semestinya tidak kan . Yana difahamkan , idea dekorasi nie datangnya daripada pemilik cafe nie sendiri . Jom kita tengok gambar-gambar yang sempat geng Blogger Utara snap . =)




 Okay , nie antara suasana dalam OVERSTEPPED CAFE .

Jom kita bergerak kepada makanan yang terdapat dekat cafe nie .. Sabar ya , Yana akan dahulukan dengan menu dia . =)


Nie sekadar permulaan .. Jom tengok kat dalam ada apa lagi ^_^







Okay , masing-masing dah tengok menu , dan membuat pilihan berdasarkan apa yang pengurus cafe nie syorkan . Jadi , Yana pilih apa eh ?


Tadaaa ,, nie makanan dan minuman yang menjadi pilihan Yana .. 


Okay Cik Zya kita pilih yang nie .. 


Nie antara menu yang menjadi pilihan Pha Is .. 


Memandangkan aRz takdak gambar macam kami bertiga . Jadi nie jelah gambar yang terbaik . Hehe . Pada mula tu , aRz tanya , macam mana nak makan burger nie .. Yana kata , " ala apa  susah , buat ja macam makan burger tepi jalan tu . " Maka , terhasil lah gambar nie .. =P

Okay , mesti semua nak tahu kan , makanan dan minuman tu nama dia apa ?? Jom view dengan lebih dekat .. 


Minuman ..


Apple Juice , pilihan wife aRz ..


Cendol , pilihan Pha Is ..

GENIE IN THE BOTTLE ♥


Tinker Bell , pilihan Yana .. ^_^


Pocahontas , pilihan Zya .. 


Peter Pan , pilihan aRz .. 

Jom kita beralih kepada makanan pulak ye . ^_^


Crab Shack Burger menjadi pilihan aRz & Zya ..


Oriental Chicken Chop , menjadi pilihan Pha Is ..


Chicken Breast and Chips , pilihan Yana lahh ^_^


Teriyaki Grilled Chicken ♥


Percik Grilled Chicken ♥

Tak lengkap sekiranya semua nie tak diakhiri dengan pencuci mulut kan .. Pengurus cafe nie juga ada syorkan beberapa pencuci mulut untuk kami cuba ..  Antaranya : -





Comel kan desserts nie .. Bukan setakat comel . Rasa pon sedap ♥ ♥


Haa .. Dekat Overstepped Cafe nie juga turut tersedia Smoking Area taw .. Jadi , kita takdak lah nak bau segala bagai asap rokok tu . Nyaman saja suasana dekat sini . 


Okay, untuk ibu bapa yang ada anak kecil tu .. Ada berita baik untuk anda .. 
KIDS EAT FOR FREEEE !! Tapi ,, ada syarat-syaratnya .. Jom tengok apakah syarat-syaratnya ..



Nie antara syarat-syarat yang dikenakan ya ^_^



Oh ya , sebelum Yana lupa .. Makanan dan minuman yang disajikan dekat sini semuanya halal belaka dan telah diperakui .



Sebelum balik , sempatlah kami bergambar bersama pengurus dan krew-krew 
OVERSTEPPED CAFE nie .. 


Secara keseluruhan , Yana nak rumuskan . Makanan dan minuman dekat sini memang terbaik . Tak ada cacat celanya . Ini kali pertama Yana rasa western food  yang lain daripada yang lain . Selalunya , kalau makan Chicken Chop , mesti dengan kuah black pepper yang disiram atas ayam tu kan . Rasa agak muak . Tapi , di Overstepped Cafe , presentation untuk Chicken Chop mereka memang sangat berbeza dan tak muak . Okay , Minuman , agak unik kan namanya . Yana tertanya-tanya daripada mana datangnya nama minuman tu dan kenapa dipilih nama tu .. Tapi , itulah dah sampai rumah baru terfikir ,  takpa sekiranya Yana berkunjung ke sana sekali lagi .. Yana tanya  .. ^_^

Akhir kata daripada Yana , layanan yang diberikan sepanjang kami kat sana . Memang sangat terbaik . Bukan untuk kami sahaja ..  Tapi , untuk semua pengunjung .. Nak tahu macam mana layanan mereka tu ? Apa lagi , singgah la sini bila mai belah utara nah .. Harga ?? Jangan risau , harga memang berpatutan dengan apa yang dihidangkan . Sangat-sangat berbaloi .. Untuk pemilik dan pihak pengurusan OVERSTEPPED CAFE Yana ucapkan ribuan terima kasih atas semua layanan yang telah diberikan . Mungkin lepas nie kita jumpa lagi , tapi bukan sebagai blogger untuk review , sebagai pelanggan untuk makan . Hehehe .. 

 Nak tahu dengan lebih lanjut mengenai cafe nie .. 

Jemput datang ke sini :-

Alamat: 98, Tingkat 1, Sungai Petani 08000, Malaysia
             (waze: Overstepped Cafe Sungai Petani)

No. Telefon: 044 300 187
FACEBOOK : OVERSTEPPED CAFE



You may also like

23 comments:

  1. alahaii..tengok gambor2 makanan tu, sedapnyaaa..feveret tul yang ada coklat2 ni..

    ReplyDelete
  2. ala..lambat ckit je....hujung bulan lepas baru je ke sungai petani...:)
    xpela..next time...

    ReplyDelete
  3. sayangnya Fida tak sihat hari tu..

    ReplyDelete
  4. Cantiknya cafe.. Menu pon nampak menyelerakan sangat :)

    ReplyDelete
  5. real nice. semua nmpk sedap..kesian abg long arz gambaq dia! hahaha

    ReplyDelete
  6. lepas nih boleh heret classmate husna plak.. hihihi.. tgk ayaq² dya tu mcm minum sorg tak habis je.. huhuhu..bnyak sgt bahan..

    ReplyDelete
  7. hai.. salam kenalan..
    saya follow sini no.272
    jom follow me back..
    www.tengkubutang.com

    kalau minat kucen, follow sini sekali ye
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. SEDAP2 MAKANAN DLM GAMAR2 TU... LAPARRR

    ReplyDelete
  9. cafe yg unit tak jauh nie klu lalu mst nk try la...

    ReplyDelete
  10. @Fieza Sani hee nak baru tgk kan .. nti kalau mai belah utara , cubalah makan kat sini nah .. berbaloi dan berpatutan ^_^

    ReplyDelete
  11. @Nieyl hehehe ,, sory la lambat share .. nnti kalo mai lagi jangan lupaa singgah taw ^_^

    ReplyDelete
  12. @Afidah Azmi hhmm itulah fida , kalo x bley jumpa kann ..

    ReplyDelete
  13. @YieN hehehe ,, cafe dia unik , tapi kemas .. selesa ja .. nmpak menyelerakan n sedap .. ^_^

    ReplyDelete
  14. @CikSiti hahahaa ,, sedap nie kak siti , tak tipu punya ,, arz bg gmbo tu jep kekekeke

    ReplyDelete
  15. @husna zahidi husna , boleh habes kalo x amek heavy food , kak yana pon gagahkan jugak bg habes tapi dgn bantuan air kosong hehehe .. nnti mai singgah nah ^_^

    ReplyDelete
  16. @tenku butang terima kasih sbb follow saya , nnti saya follow balik ya .. sabar taw ^_^

    ReplyDelete
  17. @tenku butang kann ? nanti cubalah pi nah kalo mai belah utara hehehe

    ReplyDelete
  18. @Permatabiru dekat ja farah , kalo dri kepala batas aa hehehe .. t mai singgah , leh up gambaq sekali hehehe

    ReplyDelete
  19. best dan sedap..yanie dah pergi..


    yanieyusuf.com

    ReplyDelete
  20. sedapnya..terliur tengok..

    http://caramelmacchiyato.blogspot.my

    ReplyDelete
  21. dap dap nyaaaaaa

    http://caramelmacchiyato.blogspot.my

    ReplyDelete
  22. Ni gathering blogger ka, syoknyaa..

    hipster betui kedai tu, syok bergambaq, nanti amik adik kat vokay sp & uitm merbok boleh try sana.

    ReplyDelete

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^