Apa Perlu Dibuat Sebelum Keluar Rumah ?

Friday, March 03, 2017


Apa Perlu Dibuat Sebelum Keluar Rumah ?

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai semua , sebelum Yana melabuhkan tirai kamar Yana nak kongsi serba sedikit apa yang perlu dibuat sebelum keluar rumah .. Jangan salah faham ye , bukan Yana nak kongsi mengenai keselamatan .. Tapi , sikit-sikit pasai penampilan .. Sebenarnya Yana punya penampilan tak dak lah bagus mana pun .. Bagi Yana , cukuplah sekadar sedap mata memandang , nampak kemas dan bersih ..


Nahhh , sebenarnya entri Yana malam nie akan more to make up laa .. Yana tak pandai mana pun bab-bab bersolek nie .. Yana tahu asas saja .. Jangan salah faham , Yana bukan nak menunjuk barang-barang make up Yana tau .. Sekadar berkongsi .. Barang-barang solek yang Yana guna nie tak ada lah mahal mana pun .. Sekadar mampu milik saja .. NAKED tu bukan original punya .. Hahaha .. Tak mampu ler Yana nak pakai original punya , bisa kelaparan nanti ..

Okay , back to our topic for tonight .. Sebelum Yana nak keluar ke mana-mana sekalipun Yana akan pastikan Yana akan apply semua nie dekat wajah Yana .. Mula-mula sekali Yana akan spray muka Yana dengan Bio Essence Miracle Water , nak tunjuk pun Yana dah buang botolnya sebab dah habis tak beli lagi .. Hehe .. Lepas tu , Yana akan letak make up based , kalau dalam gambar tu Yana cuma gunakan Maybeline New York clear smooth all in one BB Cream .. Seterusnya , Yana akan pakai bedak kompak PIXY .. Kalau anda perasan ada dua jenis dalam gambar tu satu berwarna merah jambu dan satu lagi berwarna putih .. Okay , yang merah jambu tu Yana akan guna bila Yana nak berjalan jauh atau dalam jangka masa yang lama sebab efek dia lebih cantik daripada yang berwarna putih .. Heheh ..

Dah selesai bab tu , Yana akan guna eyeshadow .. Sejujurnya , bukan taraf Yana nak buat smokey eyes tu Yana tak reti lagi .. Yana cuma calit-calit sebab takmau bagi mata nampak kosong .. Dah selesai bab eyeshadow Yana akan letak eyeliner .. Nie pun Yana tergagap-gagap lagi .. Selalu failed belah kiri .. Untuk bahagian mata Yana akhiri dengan maskara , tu pun murah punya jugak kalau tak dari AVON Yana beli dekat kedai-kedai kosmetik biasa saja dekat Sunshine tu .. =P

Settle bab mata , Yana akan apply blusher dekat pipi Yana sebab takmau bagi nampak pucat sangat .. Blusher , Yana pakai Silky Girl punya saja .. Yana pilih warna light pink and peach sebab Yana tidak begitu daring untuk guna warna-warna yang tampak garang .. 

Okay , dah selesai kan ?? Mulut atau bibir .. Yana akan pakai ikut mood Yana pada ketika itu .. Kalau Yana terasa nak nampak manis Yana akan pakai warna-warna lembut atau nude .. Yana tak berani nak pakai warna-warna garang seperti red chilli tu .. Tapi ,, Yana ada satu warna wine tak berani nak cuba lagi ahahaha .. Tapi , kadang-kadang Yana nak nampak garang sikit Yana pakai jugak lah warna yang agak terang .. 

Last but not least , perfume .. Benda nie memang Yana akan pakai setiap kali Yana keluar walau semalas mana pun Yana pada ketika itu .. Yana  akan semburkan jugak walaupun sedikit .. Yana tak suka orang berbau busuk dan Yana juga tak mau orang ada bau busuk daripada Yana .. Sebenarnya , tujuan Yana memakai minyak wangi nie bukanlah nak attract orang ,. Cuma sekadar nak hilangkan bau badan saja .. Oh ya , Yana jugak akan pakai lotion untuk memastikan kulit Yana sentiasa lembab dan tidak kering .. =) 

Okay , cukuplah sampai sini ya ? Nanti kita sambung lagi .. Terima kasih pada yang sudi luangkan masa tuu ♥

You Might Also Like

12 comments

  1. Yana yang sentiasa comey..

    ReplyDelete
  2. Ena time rajin buat cam flow akk sblm keluar.. kalau malas, terutama time nak ke kelas, tepek bedang johnson lepas tu sembur minyak wangi sikit.. dah.. hahaha

    ReplyDelete
  3. Banyak juga koleksi make up sis, hihihi. setuju pasal perfume tu, jangan bauk busuk sudah, jatuh merudum keyakinan diri.

    ReplyDelete
  4. kalau aku cukup guna lipstick jer lah kalau nak keluar rumah..huhu..

    ReplyDelete
  5. @Kak Sue hehehe .. terima kasih kak sue sayanggg =)

    ReplyDelete
  6. @I N A A I N A A , hahahaha !! kak yana pun sama .. ada jugak mood dia .. kalo malas semalas-malasnya ,, mcm enaa jugak , letak bedak bby johnson jerr =P

    ReplyDelete
  7. @Noor Maizan , hehehe . sejak akhir2 rajin plak nak mengumpul padahal tak pro mana pun .. Aah kan ? Rasa x selesa pun ada kalo ada bau badan huhu ..

    ReplyDelete
  8. @Anum Abdullah kulit saya kusam kena jugak letak semua tu .. lipstik saja tak naik seri untuk saya =P

    ReplyDelete
  9. bestnyaaa. bnyk koleksi makeup.. n perfume pun bnykk. sronok busyra tngokkk koleksi bnyk2 mcm ni. hehe

    ReplyDelete
  10. adik nak beli alat mekap banyak lagi lah

    ReplyDelete
  11. adik pakai jenama nutrimetics..rasa cam nak beli je naked tu .

    ReplyDelete

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^