Hiking Di Cherok Tokun Buat Kali Pertama

Monday, March 27, 2017

Hiking Di Cherok Tokun Buat Kali Pertama


ASSALAMUALAIKUM WBT ♥

bukit cherok tokun , hiking , tempat best hiking , cherok tokun , taman rimba bukit mertajam , blogger utara


Haii semua kawan-kawan Yana .. Okay , hari nie Yana nak kongsikan sedikit pengalaman Yana ber hiking di Cherok Tokun .. Ini merupakan kali pertama rasanya Yana ber hiking .. Yana nie sebenarnya bukanlah tipikal gadis yang suka sangat bersukan .. Hehehe .. Pecah rahsia sudah .. Sebenarnya kan , ada kisah di sebalik Yana pi hiking nie .. Ada la sorang tu cakap "ajak hiking bukit yang free pon malas" .. Okay , untuk membuktikan kepada yang sorang tu yang Yana tak malas dan mampu untuk panjat bukit Cherok Tokun tu , Yana terima cabaran dia .. Hehehehe .. Tarikh yang ditetapkan 26 Mac 2017 ..

bukit cherok tokun , hiking , tempat best hiking , cherok tokun , taman rimba bukit mertajam , blogger utara


Sepatutnya , kami kena ada kat sana pada pukul 8.00 am .. Tapi , Yana lambat sebab jalan sesak ada upcara sembahyang apa entah dekat kubur cina .. Ramai gila orang dan banyak gila kereta sebab tu Yana stucked dekat situ .. Tambahan pula Yana dengan adik Yana tak berapa tahu jalan ke sana memang main redah saja la selamat la sampai jugak walaupun lambat .. Sesampainya Yana depa suruh Yana stretching dan panaskan badan dulu .. Yana tipu depa kata Yana dah wat dalam kereta padahal tak buat pon main redah saja .. Yaa , seketul Yana memang gila orangnya .. Hahaha ..

Kalau perasan lah kan , dalam gambar tu ada 7 orang .. Yana agak yang blogger mesti kenalkan mana satu blogger dalam gambar nie .. Takpa lah mai Yana bagi tau .. Blogger dalam gambar nie Yana (bertudung hijau lumut) Timm (bertudung hitam depan sekali) dan Pha Is (berbaju hijau muda) .. Tiga daripada dalam tu merupakan adik Pha Is .. Berbaju biru tua tu abang Timm .. Okay bermulalah episod hiking kami dekat sini .. Mula-mula tu memang semua teruja termasuk la Yana .. Nampak dak wajah happy  tu ?? Hee ..

Nak dijadikan cerita , once Yana dah masuk dalam tu .. Mak aii , macam nie ka jalannya ? Ada yang ekstrem ada yang okay-okay laa .. Tak sampai sejam Yana stop sat kononnya nak tunggu si Pha Is .. Padahal Yana dah semput , nak saja Yana patah balik .. Memang dah tercungap dah masa tu .. Belum setengah jalan pun lagi .. Disebabkan Yana terkenangkan cabaran Pha Is tu Yana kuatkan diri terus melangkah .. Hehehe .. Yana tak berani minum air sepanjang Yana naik bukit .. Satgi nak terkencing naya mana nak cari tandas .. Yana naik dan terus naik sambil naik tu Yana keep asking "jauh lagi ka ?" .. 


Dekat sini , kami masih lagi bertujuh .. Hehehe .. Ada separuh jalan adik-adik Pha Is tarik diri .. Pha Is cakap depa tak ambil breakfast .. Jadi , depa tak larat nak teruskan .. Serius cakap memang jauh jugak tau , naik dan naik pon tak sampai-sampai .. Abang si Timm dan Pha Is asyik cakap sikit lagi tapi tak nampak pun kata mana hujungnya hiking nie .. Jadi , Yana dengan Timm pon ikut jela depa punya sikit tuu .. Huhu ..

Sepanjang perjalanan tu ada la 3-4 kali Yana berhenti duduk .. Mana tak nya macam dah nak tercabut kaki Yana nie .. Tuhan saja tau Yana punya kekuatan masa tu .. Memang dah tak larat ..Yana minum milo saja sebelum nak naik tu .. Sebab Yana takut-takut satgi ada perasaan nak membuang .. Hehehe .. 

Nak dijdikan cerita , kat atas bukit tu ada monyet .. Yana dah la penakut sikit dengan spesies nie .. Tapi , selamatlah monyet-monyet dekat situ behave very well takdalah main ligan-ligan dengan Yana .. 

bukit cherok tokun , hiking , tempat best hiking , cherok tokun , taman rimba bukit mertajam , blogger utara

Dekat sini kami dah berlima , adik Pha Is dah tak ikut dah .. Jangan tertipu dengan gambar nie abang Timm ada depan kami .. Hehehe .. Yana kan ratu selfie memang akan kerap berhenti untuk ambil gambar .. Abaikan muka selenga dan selekeh seketul Yana tu.. Hahaha .. Memang Yana dah tak peduli dengan appearance Yana .. Yela , kalau Yana lawa-lawa at the end nanti Yana akan selekeh juga .. Okay , jom teruskan perjalanan menuju ke puncak hehehe .. 

bukit cherok tokun , hiking , tempat best hiking , cherok tokun , taman rimba bukit mertajam , blogger utara

Gambar nie abang Timm ambilkan , nampak tak Pha Is kena tinggal kat belakang tu ? Hehehe .. =P Okay , dekat sini kami dah berempat .. Adik Pha Is yang bertudung mustard tadi dah quit .. Ikotkan Yana pun nak turun balik weh , serius tak larat .. Tapi , bila fikirkan balik Yana dah sampai dekat situ macam rugi pun ada kalau Yana turun .. Jadi , Yana kuatkan lagi kaki melangkah .. 

bukit cherok tokun , hiking , tempat best hiking , cherok tokun , taman rimba bukit mertajam , blogger utara

Gambar nie Pha Is ambilkan .. Caption nya " bukit sama didaki , lurah sama dituruni" .. Hehehe ..


bukit cherok tokun , hiking , tempat best hiking , cherok tokun , taman rimba bukit mertajam , blogger utara

Gambar nie diambil masa kami sampai dekat stesen 2 .. Kalau Yana tak salah laa , lupa sudah .. Erm , kami duduk sat dekat sini rehatkan kaki .. Legakan nafas yang tercungap tu .. Oh ya , masa hari Yana pi tu baru lepas hujan .. Jadi , jalan agak licin selamat la tak ada sesiapa pon antara kami yang tergelincir masa nak naik tu .. Alhamdulilah la , kalau tak ber kuch kuch ho ta hai la kami dalam hutan tu ..

bukit cherok tokun , hiking , tempat best hiking , cherok tokun , taman rimba bukit mertajam , blogger utara

Masa nie kami dah sampai puncak .. Kira pit stop dia dekat sinilah .. Pha Is dengan abang Timm kata kat atas ada pelantar .. Kalau nak ambil gambar cantik .. Macam biasalah , depa umpan Yana dan Timm dengan kata - kata sikit saja lagi .. Tak jauh pun .. Tapi , kami tertipu lagiii .. Tak sikit jugak laa .. Boleh tahan jugak lah jauhnya .. Huhu .. Dah la kena mendaki lagi cuma kali nie atas jalan tar bukan jalan berbukit macam dalam hutan tadi ..

bukit cherok tokun , hiking , tempat best hiking , cherok tokun , taman rimba bukit mertajam , blogger utara


Walaupun kami penat , senyum dan selfie itu mesti .. Hahaha . Nampak tak wajah gembira Timm kat belakang tu ?? Kemain ehh Timm .. =P

bukit cherok tokun , hiking , tempat best hiking , cherok tokun , taman rimba bukit mertajam , blogger utara

Akhirnyaaaaa !! Kami sampai dekat pelantar tu .. Memang cantik view dia dari atas pelantar tu .. Cuma tak clear sebab jerebu agaknya .. Nampak agak kabur sikit laaa .. 

bukit cherok tokun , hiking , tempat best hiking , cherok tokun , taman rimba bukit mertajam , blogger utara

Selfie is a must !! Hahaha .. Bukti Yana berjaya sampai ke puncak .. Yeayyy Timm we did it !! Okay dah naik , nak turun pula satu hal .. Huwaaaa !!

Masa nak turun mula - mula tu memang best sebab laju ja rasa .. Lama - lama tu sakit dan penat jugak .. Sakit kaki sebab tekanan masa nak turun tu lagi hebat daripada masa nak naik .. Oh ya , sebelum Yana lupa dekat sini ada dua jalan , satu jalan bukit lagi satu jalan tar .. Masa nak naik kami pilih ikut bukit turun ikut jalan tar baru bestttt !! Back to topic nak turun , kaki Yana sampai melecet la .. Nak dekat habis baru Yana dengan Timm belajar kalau jalan terbalik kurang sikit sakitnya cuma kena jaga-jagalah takut terlanggar orang belakang .. Masa nak turun kami berdua kena tinggal sebab tak larat jadi kami berhenti duduk sekejap .. Lepas dah rasa macam okay kami teruskan sampailah kedengaran bunyi loceng ais krim .. Hahaha .. Sampai-sampai saja kami berdua terus terpa dekat paskitanese yang jual ais krim tak cari dah Pha Is dengan abang Timm .. Hehehe ..
Sekian saja lah pengalaman Yana mendaki bukit Cherok Tokun .. To be honest Yana enjoyed and happy sepanjang hari tu .. Walaupun Yana banyak merungut tak larat dan macam-macam lagi .. Sekiranya , Yana ditanya nak lagi tak naik .. Yana nak , tapiiiiiiii bukan dalam masa terdekat nie .. Hahaha .. Sakit badan tu masih terasa .. Thanks la Pha Is sebab cabar Yana kalau tak memang tak laa Yana nak naik bukit tu .. 

bukit cherok tokun , hiking , tempat best hiking , cherok tokun , taman rimba bukit mertajam , blogger utara

Pendakian kami berakhir dekat sini , masing-masing dapat ais krim Timm belanja . Oops , sebenarnya hari tu birthday si Pha Is .. Dia ada bagi tau masa kat atas .. Tapi , Yana ingat dia main-main sebab si Pha Is nie hobinya prank kan orang .. Hahaha !! Happy belated birthday once again Faiz Zakaria , may Allah bless you .. =)











You Might Also Like

5 comments

  1. bestnyaaa teringin nak join hehe . :)

    ReplyDelete
  2. Terbaik. Boleh buat aktiviti mingguan.

    ReplyDelete
  3. Bestnya enjoy berhiking next destination?mana2 hehe

    ReplyDelete
  4. Puas hati kan bila berjaya lakukan sesuatu tu walau penatnya Allah je yang tahu.. ;)

    Happy belated birthday buat dak Pha is.. ;)

    ReplyDelete

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^