L ♥ I's Stories: Hukum Memakai Wangian Beralkohol Ketika Solat

Hukum Memakai Wangian Beralkohol Ketika Solat

/
0 Comments
March 04, 2017

Hukum Memakai Wangian Beralkohol Ketika Solat


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai  semuaaa .. Okay , malam nie Yana nak kongsi apa yang Yana tahu mengenai hukum memakai wangian beralkohol ketika solat .. Ada sesetengah cakap tak boleh ada sesetengah pihak lagi cakap boleh .. Sebenarnya , benda nie dah lama bermain dalam fikiran Yana .. Yana , memang memakai wangian yang beralkohol .. Tapi , Yana tetap solat macam biasa sebab masa sekolah dulu Yana pernah tanya ustazah Yana mengenainya dann jawapannya boleh .. Akan tetapi , bila Yana teserempak dengan beberapa orang yang menggatakan tidak boleh Yana kembali musykil .. Lantas , Yana tanyakan perihal ini dekat whatsapp group Yana dan jawapannya sama  macam mana ustazah Yana katakan .. Jom , Yana kupaskan dengan lebih terperinci ..

\

Yana kongsikan eh antara conversation Yana tadi ..

Yana: ada sapa-sapa tau tak hukum memakai wangian beralkohol ketika solat ? Sah ke tidak ? Kalau tak sah kenapa ? Sebab alkohol haram untuk diminum sebab ia boleh memabukkan .. Kalau untuk kegunaan lain , still tak boleh ka ?

Anonymous : Boleh pakai solat , tak kisah pun berapa isipadu kandungan alkohol .. Majlis fatwa kebangsaan dah ulas benda nie dah lama dah , sejak tahun 90 an kalau tak silap ..

1. Yang haram adalah arak .. Bukan alkohol ..
2. Alkohol bukan arak .. Sebab definisi arak dari segi istilah syarak adalah air jus anggur yang diperam dan diproses sehingga menjadi minuman yang memabukkan ..
3. So , alkohol tak termasuk berdasarkan definisi tu ..
4. Tapi , alkohol tetap haram sebab guna kaedah fiqh "qias".. Arak haram sebab memabukkan .. Jadi , alkohol pun haram sebab MEMABUKKAN
5. Arak , hukumnya najis .. Tapi , alkohol tak .. Sebab hukum qias hanya berlaku jika adda mabuk berdasarkan rukun qias ..
6. Jadi , alkohol kalau dipakai bukan najis dan boleh dipakai ketika solat ..

Okay , nie merupakan penerangan dari kawan Yana .. Dia nasihatkan Yana suruh cari sumber lain untuk mengukuhkan lagi jawapan nie .. Jadi , Yana pun google lah .. Rata-rata jawapan  yang Yana dapat lebih kurang dengan apa yang dia terangkan .. 

JAWAPAN (klik untuk lihat)

Kepada Encik Anonymous , terima kasih atas penjelasan yang sangat terperinci tu .. Sekarang , Yana dah dapat jawapan untuk soalan yang dah lama Yana nak tanya .. Terima kasih juga sebab bagi Yana  kongsi dekat blog nie penjelasan tuu ... =)




You may also like

No comments:

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^