L ♥ I's Stories: TUTORIAL : Viral Gambar Pelangi Picsart

COPY

TUTORIAL : Viral Gambar Pelangi Picsart

/
7 Comments
April 08, 2017

TUTORIAL : Viral Gambar Pelangi Picsart


ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haiii .. Haiii .. Selamat pagi semua .. Haa , perasan tak sekarang nie tengah viral gambar pelangi yang ada tulis-tulis tu ? Dekat instagram , facebook and so on dah bersepah dengan gambar nie .. Nak tau tak macam mana nak buat ? Takkan nak biar Yana sorang je yang tau kan ? Meh sini meh Yana nak ajar macam mana nak buat ... Senang saja , tapi kena bersabar hehehe ..

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Cik Yana punyaaaa ♥

Mula-mula sekali awak kenalah install application Picsart dengan FocusnFilters .. Kat mana nak install ? Ala , dekat Playstore laa .. Dia tanya pulak hehehe .. Kalau yang dah install berkurun lamanya pastikan Picsart awak tu latest version okay ?

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters

Cer tengok dalam gambar kat atas tu ? Dua aplikasi dekat atas sekali tu ya sila install .. Kalau yang dah ada sila update kalau belum lagi ter update .. 

Okay , kalau semua dah selesai , dah selesai install dan dah selesai update dua aplikasi nie .. Jom lah kita ke langkah seterusnya .. 

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Pertama

Bila dah masuk dekat Picsart dia akan jadi macam nie ye .. Sila klik atau tekan apa apa saja lah ehh .. Hehehe .. Kat mana nak tekan atau klik tu ?? Dekat ikon + nampak kan yang bulat-bulat berwarna merah jambu tu ? Okay sila tekan dekat situ .. Lepas tuu ?? Sabau sat Yana nak ceriita la nie ..

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Kedua

Selepas dah tekan ikon + tu dia akan muncul macam nie pulak ... Apa nak buat ? Okay pilih galeri .. Jangan pilih yang lain-lain pulak .. Galeri tau ? Hehe ..

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Ketiga

Bila dah pilih galeri tadi dia akan jadi macam nie .. Jadi , pilihlah la gambar mana yang awak nak edit tu .. 

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters , sayidah napisah
Langkah Keempat

Yana pilih gambar nie , gambar adik sweet Yana .. Hehehe KC kak Yana pinjam gambar awak untuk buat tutorial ye .. Jangan saman kak Yana pulak .. Bukannya kaya-raya pun .. Hehehe .. Dah pilih gambar kan ? Nampak tak perkataan magic ? Pilih itu .. 

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Kelima

Nampak dak kat bawah tu ada banyak efek , ada rainbow , higlight , moonlight dan banyak lagi kalo tengok kat tepi-tepi tu .. Macam Yana , tak semestinya yang Yana edit tu Yana akan guna rainbow sahaja .. Ikut pada gambar juga , tak semua gambar nampak  cantik dengan efek rainbow .. 

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Keenam

Okay untuk gambar si comel nie Yana pilih efek rainbow sebab sesuai saja Yana tengok efek nie dengan gambar si KC nie .. Lepas dah pilih , tekan button back .. Dia akan naik popup nanti sama ada save or discard .. Pilih discard .. Dah selesai mohon masuk balik , ikot juga cara yang sama macam Yana ajar tadi masuk , pilih edit , pilih galeri and so on .. Kali nie pilih gambar lain pulak .. 

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Ketujuh

Pilih gambar nie sebagai background dia .. Mana nak ambil gambar nie ? Hehehe .. Lupa pula Yana nak cerita , sebelum nak edit dekat Picsart Yana terlebih dahulu save gambar nie dari FocusnFilters .. Masuk FocusnFilters , cari dekat bahagian background .. Tak perlu tulis apa , bila dah pilih terus saja simpan dekat galeri awak ye .. Ada banyak warna Yana simpan tiga sebab nak bagi sesuai dengan efek dekat Picsart tu nanti ..

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Kelapan

Tadi dah pilih gambar pertama sebagai latar belakang kan ? Cer tengok dekat bawah tu ada tak add photo ? Kalau ada tekan situ dan dia akan jadi  macam gambar kat atas tu .. Jangan biar gambar macam nie tekan eraser kat atas tu lepas tu padam tepi-tepi gambar tu kalau boleh buang semua latar belakang dalam gambar tu biar ada gambar orangnya sahaja ..

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Kesembilan



Bila dah erase semua dia kan jadik macam nie .. Awak adjust la bagi dia nampak terletak atas background tadi .. Dah siap .. Mohon simpan dalam galeri ya .. Jangan discard pulak .. Okay langkah seterusnya jom kita ke FocusnFilters ..

lyana ishak , tutorial gambar pelangi , viral gambar pelangi , picsart , focusnfilters
Langkah Kesepuluh

Masuk FocusnFilters sila pilih galeri .. Lepas  tu pilih gambar yang dah siap di edit tadi .. 

Langkah Kesebelas

Pilih add text dia akan jadi macam nie .. Jadi pilihlah tulisan mana yang menjadi idaman hati awak .. 

Langkah Ke12

Bila dah pilih dia akan jadi macam nie pulak .. Jadi letak lah kat mana awak nak letak perkataan tu .. Macam Yana , Yan rasa nampak cantik kalau dekat bawah .. 

Langkah Ke13

Kalau nak lagi brseri-seri boleh tekan dekat simbol dan pilihlah simbol mana yang awak nak .. Banyak tu .. deko lah sesuka hati awak .. =)

Langkah Ke14

Yana pilih rama-rama warna merah tu untuk gambar nie .. Boleh saja letak banyak tapi Yana takmau nampak crowded sangat .. Jadi cukuplah satu .. Hehehe ..

Siappppp !!

Tadaaaa !! Nie lah hasilnya bila dah siap .. Simpan tau jangan lupa simpan pulak .. Macam mana senang kan nak buat ? Cuma ada banyak step saja .. Okay , apa lagi mohon cuba sekarang .. Okay lah Yana nak pi sarapan nie .. Lapaq sudah , demi nak buat tutorial nie Yana sanggup tak sarapaan lagi tauuu .. Cewahh .. Hehehe ..






























You may also like

7 comments:

  1. Oww, guna picsart jugk..

    ReplyDelete
  2. aha bersepah gambar mcm ni di fb haha cantik jugak

    ReplyDelete
  3. Dah try buat hehehe tapi kalau dekat tulisan tu boleh letak stroke kan best.

    ReplyDelete
  4. Hehehe..tgh fikir gak ni nak buat tutorial ni..tapi nak mengedit tu laa ya ampun malaihhh hahaha

    ReplyDelete
  5. mudah nanti nk cuba haha

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah akhirnya jumpa tutorial ni..syukur...hihi...boleh sambung kemaruk nak menconteng kaedah moden ni..jadi tak jadi belakang cerita sebab kak PC dah tahu mesti sampai battery kong ni..kikikiki..terima kasih kongsi tutorial ya.

    ReplyDelete

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^