L ♥ I's Stories: Floralsense Creation Bukan Sekadar Kedai Bunga

Floralsense Creation Bukan Sekadar Kedai Bunga

/
3 Comments
August 31, 2017

Floralsense Creation Bukan Sekadar Kedai Bunga 


Haiii .. Okay hari nie Yana nak  ceritakan pula mengenai pengalaman Yana semasa Yana dijemput ke Floralsense Creation baru-baru nie .. Sesampainya Yana di sana Yana ingat Floralsense Creation hanyalah sebuah kedai bunga biasa akan tetapi sangkaan Yana meleset sama sekali  .. Jom baca sampai habis untuk ketahui apa yang menarik mengenai Floralsense Creation nie ..

Floralsense Creation Bukan Sekadar Kedai Bunga  , floralsense creation , FLORALSENSE GALLERY , FLORALSENSE WEDINGS & EVENTS , FLORALSENSE ACADEMY ,

Okay , untuk pengetahuan semua Foralsense Creation mula wujud pada tahun 2003 dan Mr B.H. Lim merupakan pengasas Floralsesnse Creation .. Floralsense Creation merupakan salah satu pereka yang terkemuka dalam Seni Gubahan .. Yana difahamkan , selepas beberapa tahun kemudian Floralsense Creation telah mempelbagaikan perkhidmatan mereka daripada Seni Gubahan sahaja kepada perkhidmatan Weddings & Events Decorations .. Floralsense Creation sekarang mempunyai beberapa buah anak syarikat yang terdiri daripada Floralsense Gallery , Floralsense Weddings & Events dan Floralsense Academy ..

Floralsense Creation Bukan Sekadar Kedai Bunga  , floralsense creation , FLORALSENSE GALLERY , FLORALSENSE WEDINGS & EVENTS , FLORALSENSE ACADEMY ,

FLORALSENSE GALLERY 

Floralsense Creation Bukan Sekadar Kedai Bunga  , floralsense creation , FLORALSENSE GALLERY , FLORALSENSE WEDINGS & EVENTS , FLORALSENSE ACADEMY ,

Perniagaan asas di Floralsense Gallery adalah dalam bentuk barangan dan perkhidmatan yang berkaitan dengan bunga .. Di Floralsense Gallery mereka menyediakan pelbagai perkhidmatan profesional seperti gubahan bunga sama ada bunga segar ataupun bunga palsu , romantic hand bouquets , bridal bouquets and corsages , susun atur bunga untuk sebarang majlis pembukaan dan banyak lagi .. Selain daripada itu , mereka turut menyediakan perkhidmatan menghantar bunga yang telah ditempah melalui pangggilan telefon ..

FLORALSENSE WEDDINGS & EVENTS


Floralsense Creation Bukan Sekadar Kedai Bunga  , floralsense creation , FLORALSENSE GALLERY , FLORALSENSE WEDINGS & EVENTS , FLORALSENSE ACADEMY ,

Floralsense Weddings & Events merupakan perniagaan baru untuk Floralsense Creation dan ia mula bertapak pada tahun 2006 .. Matlamat Floralsense Weddings & Events adalah untuk menyediakan perkhidmatan mendekorasi sesebuah majlis perkahwinan , resepsi , dan events .. Teras perniagaan Floralsense Weddings & Events adalah menyediakan perkhidmatan mendekorasi sebuah majlis perkahwinan kepada mereka yang bakal mendirikan rumah tangga dan juga kepada mereka yang ingin mengadakan event functions .. Di Floralsense Wedding & Events mereka mempunyai pereka yang sangat berpengalaman yang selalu menyumbangkan idea kreatif kepada pelanggan mereka dalam penghasilan sebuah majlis perkahwinan yang diidamkan ..

FLORALSENSE ACADEMY

Floralsense Creation Bukan Sekadar Kedai Bunga  , floralsense creation , FLORALSENSE GALLERY , FLORALSENSE WEDINGS & EVENTS , FLORALSENSE ACADEMY ,

Manakala di Floralsense Academy mereka ditubuhkan dengan tujuan untuk memberi lebih banyak pengetahuan dan kesedaran kepada meraka yang berminat untuk meneroka bidang perkahwinan secara khususnya .. Floralsense Academy telah mengumpulkan beberapa tenaga pengajar yang profesional dan merupakan pakar perkahwinan .. Mereka juga terdiri daripada individu yang mempunyai minat dalam bidang ini dan secara sukarela ingin berkongsi pengalaman mereka dengan yang lain ..

Floralsense Creation Bukan Sekadar Kedai Bunga  , floralsense creation , FLORALSENSE GALLERY , FLORALSENSE WEDINGS & EVENTS , FLORALSENSE ACADEMY ,

Okay , sekarang Yana nak berkongsi pengalaman Yana semasa berada di Floralsense Creation .. Sesampainya Yana di sana Yana di brief secara ringkas mengenai Floralsense Creation .. Kemudian kesemua blogger dikumpul di satu sudut dalam Floralsense Creation .. Kami kemudian  dikehendaki untuk membuat flower crown .. Hahaha !  Yana memang takda asas mengenai gubahan bunga nie . Yana kalau deal dengan bunga pun sekadar nak cantikkan gambar produk untuk jadi bahan dalam blogpost ..

Floralsense Creation Bukan Sekadar Kedai Bunga  , floralsense creation , FLORALSENSE GALLERY , FLORALSENSE WEDINGS & EVENTS , FLORALSENSE ACADEMY ,

Para blogger diberikan bahan-bahan ini untuk menghasilkan satu flower crown .. Bahan-bahan tu terdiri dripada flower tape , ribbon , 2 wires and mixed flowers .. Dalam mixed flowers tu ada bunga kecil , bunga besar , roses dan daun .. Okay , kalau awak semua berada dekat tempat Yana agak-agak awak boleh tau tak nak kena buat macam mana ? Mesti buntu juga kan ? Pada mulanya kami dikehendaki untuk balut wayar tadi dengan flower tape yang diberikan dengan tujuan nak cover permukaan dawai yang tajam .. 

Floralsense Creation Bukan Sekadar Kedai Bunga  , floralsense creation , FLORALSENSE GALLERY , FLORALSENSE WEDINGS & EVENTS , FLORALSENSE ACADEMY ,

Floralsense Creation Bukan Sekadar Kedai Bunga  , floralsense creation , FLORALSENSE GALLERY , FLORALSENSE WEDINGS & EVENTS , FLORALSENSE ACADEMY ,

Hahaha ! Abaikan muka ketat Yana tu .. Pada masa nie Yana diaajarkan cara untuk balut dawai tadi .. Tenaga pengajar mereka memang sangat baik dan ramah .. Terdapat dua orang yang ajar blogger-blogger nie untuk membuat crown flower .. Kedua-dua mereka memang mengajar kami dengan sabar .. Heheh .. Maklumlah pertama kali kot memang sangat kekok ..

Sebenarnya agak mudah menghasilkan crown flower nie .. Okay Yana ceritakan langkah-langkah secara ringkas dekat bawah nie ... Sekiranya ada kelapangan Yana akan buat video untuk bagi nampak dengan lebih jelas cara nak buat crown flower nie ..

  • Langkah pertama ambil dua wayar tadi dan simpulkan kan kedua-dua wayar tersebut .. Kemudian luruskan wayar yang telah disambung tadi dengan selurus yang awak boleh buat .. Masa nak simpulkan tu bagi ada jarak lebih kurang sejengkal ya ..
  • Langkah kedua , balutkan wayar tadi dengan flower tape dari atas sampai ke bawah .. Balut dengan kemas tau ..
  • Langkah ketiga ambil bunga kecil , letakkkan lebih kurang sejengkal ke bawah .. Kemudian balut dengan flower tape .. Selesai ? Letakkan pula roses bawahnya , disusuli dengan daun dan bunga besar ..  Setiap kali awak meletakkan bunga kecil , roses , daun dan bunga besar awak mesti balut dengan flower tape untuk pastikan dia terletak elok pada dawai tadi ..
  • Langkah seterusnya ? Hahaha .. Ulangi langkah-langkah diatas sampai lah bunga habis dan jarak tinggal lebih kurang sejengkal ..
  • Akhir sekali sambungkan penghujung wayar tersebut bagi jadi bentuk bulat ... Senang saja kan ?
Floralsense Creation Bukan Sekadar Kedai Bunga  , floralsense creation , FLORALSENSE GALLERY , FLORALSENSE WEDINGS & EVENTS , FLORALSENSE ACADEMY ,


Gambar dekat atas nie Yana dah siap kan semua langkah yang kena buat tu dan dah bersedia untuk ulangi nya buat kali kedua .. 

Floralsense Creation Bukan Sekadar Kedai Bunga  , floralsense creation , FLORALSENSE GALLERY , FLORALSENSE WEDINGS & EVENTS , FLORALSENSE ACADEMY ,

Akhirnya kami berdua berjaya siapkan .. Senang tapi memerlukan kesabaran yang boleh tahan tinggi juga .. Kalau ada yang perasan semua gambar candid Yana banyak muka stress sebab Yana tengah fokus untuk siapkan dalam masa yang diberikan .. Yana sangat-sangat enjoyed masa menghadiri kelas dekat Floralsense Creation nie  sebab Yana ada belajar sesuatu yang sangat berguna untuk Yana .. Terima kasih Floralsense Creation kerana sudi menjemput Yana ke sana =)

Untuk keterangan lanjut mengenai Floralsense Creation nie awak bolehlah tengok profil mereka di media sosial yang Yana sertakan dekat bawah nie ya :-


Company websites : www.floralsense.com.my
Email : info@floralsense.com.my




You may also like

3 comments:

  1. Seronoknya airah pun kalau bleh selalu nak beli bunga segar hiasan rumah tapi tak tau mana nak beli

    ReplyDelete
  2. eeeh bestlah Yana.. akak suka gak ni kelas2 macam ni tapi tak berkesempatan lagi. kalo buat pun acah acah asal nampak rupa. cantik...

    ReplyDelete

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^