L ♥ I's Stories: Tutorial Gambar Glitter

Tutorial Gambar Glitter

/
13 Comments
August 14, 2017

Tutorial Gambar Glitter

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii semua orang .. Hehehe .. Hari tu viral kan gambar pelangi tu .. Berwarna-warni timeline Facebook dan feed dekat Instagram Yana masa tu .. Okay , sekarang ramai juga yang tertanya-tanya macam mana nak buat gambar glitter-glitter yang siap boleh letak link media sosial tu .. Jom lah Yana ajarkan , jangan suruh Yana buat ye .. Yana tak larat hehehe .. =P


Okay nie lah gambar glitter yang Yana maksudkan tu ..Cantik kan ? Tapi , yang nie bukan hasil tangan Yana .. Mommy Irra Irrayan yang buatkan untuk Yana nie .. Kalau hampa berani pi lah suruh dia buatkan untuk hampa hehehe .. =P

Sebenarnya , cara nak buat gambar nie lebih senang berbanding dengan gambar pelangi dulu .. Sebab untuk menghasilkan gambar nie aplikasi Picsart sahaja yang diperlukan ..


Okay , kepada sesiapa yang tak kenal mana satu aplikasi Picsart tu yang berwarna ungu dan biru tu ada ikon P dekat situ itulah Picsart .. Kalau belum ada aplikasi nie Yana mohon hampa pi install dulu .. Dekat mana ? Playstore of course .. Hehehe .. 


Kalau dah install jom Yana ajarkan step yang seterusnya ... Buka aplikasi Picsart , lepas tu  dia akan jadi macam nie .. Okay , sila tekan ikon + tu .. 


Kemudian , nampak kan perkataan "EDIT" dekat situ ? Sila tekan situ .. Kemudian dia akan suruh pilih gambar yang hendak di edit .. Oh ya , sebelum tu Yana nak suruh hampa download satu gambar putih kosong dekat Google pun ada .. Just taip "white background" nanti dia akan muncul lah .. Pilih putih kosong yang sebaiknya ye ..


Pilih gambar berlatarkan putih tu terlebih dahulu .. Add kan dalam Picsart tadi .. Kemudian boleh pilih frame yang sama macam dalam gambar Yana kat atas tu .. Dekat mana ? Nampak tak perkataan "FRAME" kat bawah tu ? Okay , tekan situ ye kawan-kawan .. =)


Frame tersebut letak nya di bahagian "BIRTHDAY" pilih situ ye kawan-kawan sekalian .. Nampak tak ada banyak dekat situ ? Sila pilih yang bulat tu sebab nak bagi sama macam Yana kan ? Kalau nak cuba yang lain pun boleh .. Ikut kreativiti masing-masinglah ..  Yana tak kisah .. Hehe .. =)


Nanti dia akan jadi macam nie tau .. Lepas tu tekan tanda ✔ dekat atas tu .. Maka akan jadi macam dekat gambar bawah nie ye ..


Langkah seterusnya sila tambah gambar nampak "ADD PHOTO" ? Okay , sila tekan situ ye .. =)


Pilihlah gambar hampa yang paling cantik untuk di edit tu .. Macam mana nak crop bagi omey-omey saja bila duduk dalam bulatan tu ? Nampak bentuk pemadam dekat atas sekali tu ? Okay ,tekan situ .. Lepas tu hampa padamlah part mana yang hampa tak mau .. 


Okay , bila dah siap padam dia akan jadi macam nie .. Padam lah border yang tak mau tu .. Bagi nampak cun saja lekukan nya tu macam muat-muat saja dengan bulatan tu .. Nampak kan nama "Lyana" dekat atas tu ? Caranya ? Pergi dekat "TEXT" bawah tu .. Masukkan nama yang hampa nak .. Pilihlah tulisan yang hampa nak .. 


Nampak ada macam-macam jenis tulisan dekat situ .. Pilihlah mana yang hampa rasa cantik .. Kalau hampa nak letak details macam yang buat tu hampa bolehlah tambah satu persatu .. Jangan buat semua sekali tak cantik jadinya nanti .. 

 www.lyanaishak.com
fb.me/lyanaishak
instagr.am/lyanaishak
twitter.com/nlyana_ishak

Kalau tak tahu cara nak pendekkan url hampa , bolehlah kalau nak copy paste contoh dekat atas tu .. Jangan lupa tukar nama sendiri lepas tanda "/" tu .. Nama sosial media masing-masing ya .. Lepas dah buat cer klik dia link ke sana tak ? Nie Mommy Irra Irrayan yang buatkan .. Hehe .. =)


Bila dah siap semua , maka akan terjadilah macam nie .. Langkah seterusnya .. Nampak anak panah dekat atas tu ? Okay , tekan dekat situ ye teman-teman .. =)


Bila dah tekan situ dia akan jadi macam nie .. Klik "SAVE" tauuu .. 


Kalau hampa ikut semua langkah-langkah yang Yana ajarkan tu in shaa allah akan jadi macam gambar dekat atas nie .. Senang saja kan .. Sebab hanya memerlukan satu aplikasi sahaja .. Gambar pelangi dulu memerlukan dua aplikasi .. Yana memang sengaja tak letak watermark dekat gambar-gambar Yana nie sebab Yana tak rajin .. Hahah .. Kalau ada yang berniat nak menciplak entri nie .. Yana halalkan lah dunia akhirat .. Semoleknya minta izin dulu tau , penat Yana taip dan screenshot setiap step nie tau .. Terima kasih Yana ucapkan kepada Mommy Irra Irrayan sebab sudi ajarkan Yana cara buat gambar nie ..

p/s: Yana dah ajar okay , tolong jangan PM Yana minta Yana buatkan .. Yana babab kang .. Kali nie Yana serius .. Haha sila buat sendiri .. 



You may also like

13 comments:

  1. Tq yana share cara nak buat...yeayyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe .. ur welcome kak marsha .. Senang ja kan ..

      Delete
  2. Replies
    1. Hahaha .. Nie calon-calon yg nak kena babap nie .. Hehehe =P

      Delete
  3. Menarik sangat.
    Nanti boleh try :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe .. Bpleh2 .. Senang ja nie =)

      Delete
  4. Tq for sharing Yana, boleh lah Kak Sue try buat nanti 😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee .. Ur welcome kak sue .. Boleh buat punya .. Senang saja nie .. =)

      Delete
  5. Hi yana...k lina dah cuba buat..jd.. tapi xbrp kemas haha...tq yana tutorial nya sangat mudah dipahami..

    ReplyDelete
  6. Wah macam comel je heheh nnti nak buat jugak laa

    ReplyDelete

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^