L ♥ I's Stories: Nikmati Hidangan Lazat dengan Family Buffet Lunch di Flamingo Hotel

Nikmati Hidangan Lazat dengan Family Buffet Lunch di Flamingo Hotel

/
10 Comments
September 09, 2017

Nikmati Hidangan Lazat dengan Family Buffet Lunch di Flamingo Hotel

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Haii .. Haa sekali lagi Yana nak cerita pasai buffet lunch yang ada dekat Flamingo Hotel by The Beach .. Macam biasalah makanan dekat sini mana pernah mengecewakan .. Semua sedap , sangat variasi dan yang paling penting makanan banyak gila weh sangat sesuai untuk kaki makan macam Yana ..


Okay , buffet yang Yana pi kali nie dipanggil Family Buffet Lunch .. Bila dah namanya buffet family semestinya semua makanan dia sesuai untuk semua peringkat umur .. Makanan untuk kanak-kanak pun ada disediakan khas .. Tapi , maaflah Yana tak boleh nak  masukkan semua gambar dalam entri nie .. Entri Yana yang nie Yana akan fokuskan kepada makanan orang dewasa ye .. =)


HOT DISH



Sama seperti entri Yana yang sebelum nie Yana akan mulakan dengan hot dish terlebih dahulu .. Makanan yang disediakan bagi Yana agak multiracial sebab ada makanan berkonsepkan melayu , cina dan india .. Jadi , any races pun kalau mai sini memang tak akan ada masalah dengan makanan ..



Pan Roasted Chicken with Cheese Dip

Yana kan penggemar ayam , ayam masak apa sekali pun Yana suka .. Pan roasted chicken with cheese dip memang sedap .. Tengok gambar pun dah nampak ia hidangan yang sihat .. Kepada yang tengah diet tu Yana suggest sangat menu nie .. Tak gemuk pun kalau makan .. Hehe .. 


Sauteed Fresh New Potatoes with Onion and Provencale

Sejujurnya Yana tak sempat nak rasa dish nie sebab pinggan Yana dah overload dengan food .. Jangan risau makanan dekat sini boleh diterima tekak , kepada penggemar potato you should try .. See , nie pun makanan sihat jugak .. Chef yang memasak dekat sini berbangsa Cina so kandungan garam , gula and sort of memang dijaga betul-betul .. Ya , from what we know orang cina memang jaga gila cara pemakanan mereka kan secara tak langsung chef tu praktik benda yang sama bila masak masakan dekat sini .. =)


Clams Alio Oglio Spaghetti with Roasted Garlic Flakes

Haa , yang nie paling Yana suka sebab dia ada seafooooood .. Hehe .. Yana tak pernah makan spaghetti macam nie before tak dapat lah Yana nak bandingkan rasa dia .. Apa yang Yana tau yang nie pon sedap .. Kalau nak tau rasa dia macam mana , apa kata cuba sendiri ya ..


American Roasted Blackened Beef with Home Made Sauteed Pasta

Kepada penggemar pasta awak memang wajib weh cuba hidangan yang nie .. Rasa rempah tu melekat sampai ke dalam isi daging .. Menyesal pula Yana ambil sedikit saja hari tu sebab sedap kot .. Nak buat sendiri mana mungkin akan rasa sama macam nie kan .. =P

APPETIZER 


Sepatutnya Yana dahulukan dengan yang nie kan dah nama pun appetizer .. Appetizer dekat sini pun  semuanya nampak sangat menyelerakan .. Nak pula awak pi dengan perut kosong semua benda rasa macam nak makan kan ? Haha Yana tabik kalau nanti awak datang ke Flamingo Hotel dan cuba buffet nie semua hidangan awak boleh sumbat dalam perut .. Yana mengaku Yana tak mampu nak cuba semua .. So , gambar-gambar dekat sini Yana akan kongsikan tanpa penerangan ya .. =)






DESSERT






Okay , yang dekat atas nie antara pencuci mulut yang dihidangkan dekat Flamingo Hotel .. Bila Yana cakap antara maksudnya ada lagi yang Yana tak kongsikan dekat sini banyak sangat sampai tak termakan .. Memang tak rugi weh kalau awak mai sini makan tengah hari dengan keluarga dekat sini .. Makan lah sampai kembung perut tapi ada limit masa dan jangan sesekali nak bungkus pula eh .. Hehehe ..

ACTION DISH AND STALL








Dekat action dish and stall nie ada la makanan tambahan contoh lah kan kalau awak tu haa jenis yang makan banyak nak kunyah-kunyah lagi selepas dah makan hidangan hot dish , appetizer and dessert still rasa tak cukup jangan risau boleh ambil makanan dekat action dish and stall nie .. Perut Yana kecil saja so Yana tak ambil makanan dekat sini .. =)



MENU

APPETIZER 

- thai spicy sausage salad
- penang gado-gado
- chinese cold cut platter with seafood chili sauce
- nyonya kerabu black fungus
- crispy ' Acar Rampai'
- ulam-ulaman
- keropok ikan , udang and poppadoms

SALAD

- mixed tossed green salad
- red and white plain salad

SOUP 

- chicken soup with spiced and condiments (Sup Ayam Madura)

ACTION DISH & STALL

- penang seafood fried koey teow
- roti  canai
- bbq fish
- seafood mee jawa
- chicken and clams Mongolian bbq

HOT DISH

- crispy fried marinated garlic prawns skewer
- stir fried broccoli
- stir fried nyonya tamarind fresh squid
-  steamed layered 'Tofu' with minced chicken
- sauteed fresh new potatoes
- american roasted blackened beef
- claims alio oglio spaghetti
- chicken cooked with tomatoes and chili paste (Ayamm Masak Merah)
 - pan roasted buffalo chicken
- lamb curry
- fish paprik with vegetables
- tomatoes rice
- steamed white rice

DESSERT

- fresh fruits
- local pastry
- western cakes
- tartlette 
- mousse
- jelly
- assorted puddings
- kuih-muih
- bubur pengat pisang
- pumpkin sago broth

Okay sekian sahaja perkongsian Yana untuk entri nie .. In shaa allah ada masa dan umur yang panjang kita jumpa lagi eh .. Sekalung penghargaan Yana berikan kepada Encik Mokhtar Osman (Assistant F&B Manager of Flamingo Hotel) atau lebih mesra disapa as Encik Zack sebab sudi jemput Yana untuk lunch dekat sana ..  Terima kasih tau , kalau ada lagi  ingat-ingat lah Yana dekat sini .. Hee .. Assalammualaikum ..

Flamingo Hotel, Tanjong Bungah, 
11200, Tanjong Bungah, 
Pulau Pinang, 
Malaysia

04-8927167



You may also like

10 comments:

  1. Banyaknya makanan ..sampaikan tak termakan ..rasa macam nak cuba semua

    ReplyDelete
  2. Sedap-sedap semua makanan tu..

    ReplyDelete
  3. Salam singgah!

    Memang sesuai ni bawa sekeluarga makan buffet di sini. Apatahlagi anak-anak akak memang suka ayam. And for me, menu berasaskan kentang tu memang favourite suami-isteri. Spaghetti Aglio Olio pun aduhai... memang suka!

    ReplyDelete
  4. Banyaknya makanan dia....melting!!!

    ReplyDelete
  5. Okey lapar . ish kak yana nak kena cubit ni hidang gambar sedap2 semo .

    haa, mya tag kak yana kat sini: http://www.myafarisha.com/2017/09/segmen-bloglist-oktober-disember-2017.html

    ReplyDelete
  6. mrs pip dtg melawat #afbdotmy

    ReplyDelete
  7. sedapnyaaaaaa..... terliurrrrr.

    ReplyDelete
  8. Terliur tgk gambar2 makanan nih

    ReplyDelete
  9. presentation makanan-makanan tu pun dah buat kita berselera.. hehehehee.. :) paling best sebab pilihan makanan banyak, jadi kita sentiasa berselera nak cuba menu berbeza-beza kan..

    :)

    ...

    ReplyDelete

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^