L ♥ I's Stories: Curtis Crest Tree Top Walk Tarikan Terbaru di Bukit Bendera (Penang Hill)

COPY

Curtis Crest Tree Top Walk Tarikan Terbaru di Bukit Bendera (Penang Hill)

/
4 Comments
October 11, 2017

Curtis Crest Tree Top Walk Tarikan Terbaru di Bukit Bendera (Penang Hill)

ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai semua , okay malam nie Yana nak kongsikan pengalaman Yana semasa pergi ke Bukit Bendera (Penang Hill) baru-baru nie .. Yana yakin pasti ramai yang dah tahu mengenai kewujudan Curtis Crest Tree Top Walk di Bukit Bendera secara tak langsung ia menjadi tarikan terbaru di Bukit Bendera .. Jemput baca sampai habis untuk mengetahui pengalaman Yana berada di sana ..


sumber daripada google

Okay , ceritanya bermula macam nie .. Pada hari Sabtu hari tu Yana dan beberapa orang kawan Yana bermalam di Penang (sebelah pulau) walaupun kami semua berasal dari Pulau Pinang tetapi masih banyak lagi tempat yang menarik di Pulau Pinang yang belum kami lawati antara salah satunya The Curtis Crest Tree Top Walk .. Kami bertolak dari Batu Ferringhi seawal jam 8 pagi .. Yana tak tahulah kenapa setiap kali nak ke Bukit Bendera aplikasi Waze akan bawa ke Taman Botani terlebih dahulu .. Hahaha .. Dalam erti kata lain mula-mula kami silap jalan .. Kami tiba di Bukit Bendera pada jam lebih kurang pukul 9 pagi ..Harga tiket train hanyalah RM10 kalau ada kad pelajar boleh dapat separuh harga  tau .. Yana tak pasti kalau kalau foreigners harga tiket sama atau tidak .. Hehehe  ..

review curtis crest , the habitat penang hill , bukit bendera

Sebelum kami memulakan perjalanan ke Curtis Crest Tree Top Walk kami diberikan sedikit penerangan mengenai asal usul Bukit Bendera , spesies tumbuhan dan hidupan liar yang terdapat di atas Bukit Bendera .. Sebenarnya kan , banyak juga info yang Yana dapat masa berada di sini .. Gambar diatas merupakan tempat membeli tiket di dalamnya .. Semasa zaman penjajahan British di Tanah Melayu di sini merupakan kubu mereka .. Gambar di atas menjadi kandang kuda mereka .. Yana diberitahu pihak British memilih Bukit Bendera sebab kawasannya yang strategik kerana mereka boleh nampak kehadiran musuh dengan jelas dari atas Bukit Bendera .. Selepas selesai sesi briefing kami diberi pilihan sama ada nak ditemani sampai ke Curtis Crest atau nak berjalan sendiri .. Mula-mula tu nak jalan sendiri saja sebab segan nanti .. Sekali pekerja dia cakap dekat atas tu ada monyet terus kami putuskan untuk ditemani .. 

review curtis crest , the habitat penang hill , bukit bendera

Terdapat dua spesies monyet yang ada dekat atas tu Macaque dan Slow Loris .. Macaque tu yang ada dekat Taman Botani yang suka ambil makanan orang .. Haha .. Yana diberitahu bahawa spesies memang agak agresif manakala Slow Loris bersifat pemalu , Slow Loris comel tau masa dekat sana Yana sempat lah berjumpa dengan Slow Loris dari jarak jauh .. 

review curtis crest , the habitat penang hill , bukit bendera

Semasa dalam perjalanan ke atas kami terserempak dengan bunga ini , nampak cantik tapi siapa sangka ianya beracun .. Pekerja dekat Bukit Bendera tu bagitau kalau getah dia terkena mata boleh buta .. Masa Yana nak ambil gambar bunga nie pun agak berhati-hati .. Yana tak ingat nama dia sebab masa diberi penerangan Yana sibuk mengambil gambar .. Hehehe .. 

review curtis crest , the habitat penang hill , bukit bendera

Haa , kemudian kami terjumpa pula dengan rama-rama nama dia kalau Yana tak silap butterfly army .. Kenapa panggil macam tu sebab di kepak dia ada tiga garisan .. Askar kan kalau nak masuk hutan mereka akan buat tiga garisan di muka mereka kan ? Begitulah alkisahnya yang diberitahu ..

review curtis crest , the habitat penang hill , bukit bendera

Gambar dekat atas nie antara beberapa spesies flora yang boleh dijumpai dalam perjalanan ke Curtis Crest Tree Top Walk .. Sekali lagi Yana minta maaf dalam keempat-empat gambar diatas hanya satu saja yang Yana ingat nama dia ... Bunga rama-rama , itupun bukan nama saintifik .. =P


review curtis crest , the habitat penang hill , bukit bendera

Ini pula merupakan beberapa spesies fauna yang boleh didapati semasa perjalanan ke Curtis Crest Tree Top Walk .. Yana sempat jumpa dengan seekor rama-rama sahaja masa nak naik tu .. Tupai tu Yana tak jumpa pun mungkin dia spesies yang keluar malam kot .. Selain daripada nie ada beberapa serangga lain yang ada dekat atas tu seperti labah-labah , crab vampire dan beberapa lagi spesies yang Yana tak ingat .. Crab Vampire , unik kan nama dia ? Yana teringin nak tengok tapi dia spesies yang keluar malam , masa Yana nak naik tu pekerja tu cakap dia ada tapi dekat celah-celah pokok memang susahlah nak tengok .. Diberi nama Crab Vampire sebab dia suka keluar pada waktu malam ..

review curtis crest , the habitat penang hill , bukit bendera


Okay , yang nie pula merupakan Canopy Walk .. Belum siap sepenuhnya lagi dijangka akan siap pada Disember nanti .. Hahaha .. Yana angkat bendera putih , Yana takmau jalan dekat situ .. Agak panjang dan tinggi tau .. Kus semangat Yana nanti .. Hee =P

review curtis crest , the habitat penang hill , bukit bendera

Tadaaa ! Kami dah sampai ke Curtis Crest Tree Top Walk .. Haa tinggi tak ? Agak tinggi bagi orang yang gayat macam Yana nie .. Pada mulanya nak naik tu takda rasa apa sangat .. Tapi , masa dah sampai dekat atas sekali mula lah rasa berdebar , Yana tak banyak sangat berjalan dekat atas tu sebab Yana takut dengan ketinggian .. 

review curtis crest , the habitat penang hill , bukit bendera

Cantik kan ? Cantik lagi tau permandangan dekat atas tu .. Tapi sayang sebab Yana takut jadi tak banyak gambar yang dapat Yana ambil masa dekat atas tu ..


Ini merupakan satu satunya gambar permandangan dekat atas tu yang sempat Yana ambil .. Dari atas tu kita boleh nampak jambatan Pulau Pinang .. Pendek kata satu Pulau Pinang lah boleh nampak .. Cantik sangat , awan tu kelabu sebab hari nak hujan .. Tapi , tak hujan pun .. Haha !


Nampak macam muka takut tak ? Hahaha ! Tak kan ? Plastik saja tu , sebab nak bergambar rasa takut tu tolak tepi sekejap kalau tak rugi saja Yana naik tinggi-tinggi tapi tak ada gambar untuk diabadikan masa ada dekat atas Curtis Crest Tree Top Walk tu .. 

review curtis crest , the habitat penang hill , bukit bendera

Sebelum turun ke bawah sempat juga kami singgah di kedai cenderahati .. Banyak sangat barang yang menarik dekat atas tu , tapi Yana tak beli pun .. Mungkin Yana teramat letih malas pula nak cari barang apa yang Yana nak .. Hee 

review curtis crest , the habitat penang hill , bukit bendera

Semasa dalam perjalanan nak turun ke bawah kami berempat singgah dulu dekat buaian gergasi nie .. Ada dua buaian gergasi tetapi satu lagi tu sedang dibaiki .. Jadi , tinggal satu nie sahajalah buat sementara waktu .. Terasa macam bawang merah pula masa duduk atas buaian nie .. Hehehe .. Kalau tak kenangkan ada orang lain nak ambil gambar dekat sini nak saja Yana duduk lama-lama dekat situ ..

review curtis crest , the habitat penang hill , bukit bendera

Dah selesai dekat sini , kami teruskan perjalanan untuk turun .. Masa dalam perjalanan tu kami ditawarkan untuk naik kereta apa nama entah .. Tapi , kena bayarlah dalam RM30 kot .. Kami tolak , kemudian pemandu tu cakap 1.6km ambil masa setengah jam tau .. Tak apalah , perlahan-perlahan kami turun sambil tu boleh ambil gambar lagi .. 

review curtis crest , the habitat penang hill , bukit bendera

Kan Yana dah kata , ada saja tempat yang cantik yang kami singgah untuk bergambar kalau turun dengan kereta tu mana dapat nak ambil gambar dekat sini .. 

review curtis crest , the habitat penang hill , bukit bendera

Jarak nak turun tu boleh tahan jauh la jugak .. Semput Yana dibuatnya , tetiba mata nie terpandang satu pondok kecil yang disediakan dekat situ ... Eh , view dekat situ pun boleh tahan cantik juga .. Apalagi , bergambarlah kami .. =P Di sini merupakan perhentian terakhir kami rasanya , lepas tu kami terus turun sampai lah ke cafe yang menjual ais buah-buahan yang sedap sangat tu ..


review curtis crest , the habitat penang hill , bukit bendera

Kami memilih dua ais buah-buahan nie .. Satu coklat strawberry sepatutnya tapi Yana minta tukar ais krim vanilla sebab kawan Yana sorang lagi tu dia pilih banana coklat dah .. Sedap tauuu .. Ais krim ada strawberry tu harga dia RM 12 .. Manakala yang ada pisang tu RM8 ..


Maka berakhirlah episod kami dekat sini .. Kepada mereka yang belum pernah lagi datang ke sini Yana sarankan sangat-sangat untuk datang ke sini .. Harga tiket untuk orang dewasa RM50 kalau ada kad pelajar hanya perlu bayar RM30 sahaja .. Kepada yang berkeluarga , ada pakej keluarga RM130 untuk dua dewasa dan dua kanak-kanak .. Sekian sahaja perkongsian Yana untuk hari nie .. Jumpa lagi nanti .. Byeee .. =)


You may also like

4 comments:

  1. Bestnyaaa,,, haritu pergi dgn family malam, dah tutup dah icecream tu.adoi dah la tu aim utama.hahaha.

    ReplyDelete
  2. Wiw..cantiknya tempat dia😊

    ReplyDelete
  3. wahh ni tempat baru ni.. masa mama pergi dulu tengah duk buat.. bila nak pergi ni.. tp rega dia gurlppp buat makan lagi sedap rasanya hahahahha

    ReplyDelete
  4. Uihh CCL dah lama takpi bukit bendera .Sah ada tempat2 yg nice ni

    ReplyDelete

Drop Your Comment Here ! ♥ ^_^